Abonneren  Inloggen

Scholings-app voor werknemers in de kartonnage- en verpakkingsbedrijven

8 juli 2020

De eerste negen kartonnage- en verpakkingsbedrijven startten op 1 juli met Tiptrack, een interactieve app waarmee werknemers de regie op hun eigen ontwikkeling en inzetbaarheid kunnen pakken. Vanaf 1 september 2020 is Tiptrack en het daarbij behorende individuele budget beschikbaar voor alle 4.000 werknemers in de sector.

De Kartonnage- en Flexibele Verpakkingensector is een van de eerste industriële sectoren die de app beschikbaar stelt aan alle werknemers. Met Tiptrack kun je met een paar klikken een cursus of coach regelen.
Ook zijn er testen beschikbaar om werknemers te ondersteunen bij het maken van keuzes en kunnen werknemers aan de slag met tips en tools. Juist in deze turbulente tijden is het belangrijk om regie te houden op de eigen loopbaan en werknemers in staat te stellen zich laagdrempelig te oriënteren en te ontwikkelen.

Startsein bij Stempher in Rijssen

In aanwezigheid van FCB Kartonnage- en Flexibele Verpakkingen en de werkgeversvereniging AWVN is op 1 juli bij  Koninklijke Verpakkingsindustrie Stempher BV in Rijssen het startsein gegeven. Directeur Arjen van de Werve (foto boven rechts) is verheugd om Tiptrack te kunnen introduceren bij zijn medewerkers. Op 1 juli reikte hij de eerste boardingpass uit aan drie OR-leden en een vertegenwoordiger van Jong Stempher; vier werknemers, die namens het personeel de eerste activatiecode in ontvangst namen.

Ouderen het fundament, jongeren de toekomst

‘Ik vind het belangrijk dat zowel jonge, als oudere medewerkers betrokken zijn bij allerlei zaken die spelen binnen ons bedrijf,’ aldus Arjen van de Werve. ‘Onze oudere medewerkers zijn ons fundament, maar onze jonge mensen vormen de toekomst. Het is voor iedereen, jong en oud,  belangrijk om te investeren in je eigen ontwikkeling en welbevinden. Dat is goed voor jezelf en goed voor het bedrijf. Tiptrack is een mooi instrument dat daarbij helpt.’

Spannend

Het fonds FCB Kartonnage- en Flexibele Verpakkingenbedrijf zegt het spannend te vinden hoe werkgevers en werknemers in de sector reageren op Tiptrack. ‘Gaan zij de kansen pakken die er zijn?’ Alhoewel duurzame inzetbaarheid al jaren hoog op de agenda staat, zal een grote activeringscampagne nodig zijn om grote groepen werknemers in beweging te brengen. Werkgevers, HR, leidinggevenden en de OR spelen daarin een belangrijke stimulerende en faciliterende rol. Dat je daarvoor als werkgevers- en werknemersorganisaties samen de handen ineen moet slaan, weten ze in de sector al lang. 'We zijn samen verantwoordelijk voor het succes.'

Ook vakbonden kozen voor dit systeem

Ook voor FNV is het introduceren van het individuele budget en de app een belangrijke stap. Monique Daamen was als cao-onderhandelaar vanaf het begin betrokken. ‘Een eigen budget, een zeer gevarieerd aanbod, voor en door jonge en oudere werknemers. Zonder tussenkomst van de werkgever je budget besteden aan scholing of training waar jij zelf voor kiest. Dat is de reden waarom de vakbonden hebben gekozen voor dit systeem. Nu nog zorgen dat iedereen zijn eigen budget ook gaat gebruiken.’

Individueel duurzaam inzetbaarheidsbudget

Alle werknemers die vallen onder de CAO Kartonnage- en Flexibele Verpakkingenbedrijf, ontvangen een individueel duurzaam inzetbaarheidsbudget, dat zij kunnen besteden in de webwinkel van Tiptrack. In de webwinkel staan honderden producten die werknemers kunnen inzetten om hun inzetbaarheid te vergroten. Met het individuele budget kunnen zij een boost geven aan hun vitaliteit en vakmanschap, of het werkplezier vergroten.

Eerste medewerker met ‘boardingpas’

Op 1 juli hebben de eerste medewerkers de boardingpass in ontvangst genomen. Een van hen is Fahd Elmahi van Jong Stempher (foto boven links). ‘Het is essentieel voor zowel medewerkers, als Stempher dat de kennis op peil blijft. Om goed te blijven functioneren, is een cursus noodzakelijk. Door mezelf te ontwikkelen, breng ik weer nieuwe kennis in het bedrijf. Daardoor kunnen we goed resultaat boeken. Door nieuwe kennis wordt mijn motivatie groter en ben ik praktischer. Samen maken we succes.’

Kansen en plezier

Ook Willy Rozenkamp, voorzitter van de OR van Stempher, is blij met de komst van Tiptrack. ‘Iedereen kan zich nu op zijn eigen manier en op zijn eigen niveau scholen. Fantastisch toch? Werken aan je toekomst zonder dat iemand anders dit voor je beslist. Ik hoop dat alle werknemers deze kans niet laten lopen. Ook al hoef je misschien niet meer zolang, net als ik, er staat vast wel iets in de app waar je wat mee kunt. Voor de jongere medewerkers zou ik zeggen: met leren vergroot je je kansen om door te groeien in je bedrijf of misschien ergens anders. Belangrijk is dat je plezier blijft houden in je werk.’

Vanaf 1 september 2020 kunnen alle werknemers, vallend onder de CAO Kartonnage- en Flexibele Verpakkingenbedrijf, gebruik maken van Tiptrack. Om op 1 september goed van start te kunnen gaan, organiseert Tiptrack op 18, 20, 25 en 27 augustus 2020 een kick off-webinar voor bedrijven.

Over FCB:
Het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de sector Kartonnage- en Flexibele Verpakkingen (FCB) initieert, stimuleert en bevordert (vernieuwende) activiteiten in de sector op het gebied van arbeidsmarkt, werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden, medezeggenschap en HRM-beleid. Daarnaast voert het fonds activiteiten uit die voortvloeien uit afspraken die sociale partners in de sector zijn overeengekomen in de cao.