Abonneren  Inloggen

Ook Canon en Ricoh niet naar drupa

6 oktober 2020

De vraag hoe relevant drupa 2021 nog gaat zijn, wordt langzamerhand actueel, nu ook printerbouwers Canon en Ricoh laten weten niet aan de beurs deel te nemen. Zij zijn de volgende afhakers in de rij grote namen die hun voorgingen.

Vorige week nog lieten HP, Kodak en EFI weten drupa 2021 aan zich voorbij te laten, maar eerder haakten onder meer Heidelberg, Fujifilm, Manrolanden Komorial af. De redenen klinken inmiddels bekend: de onzekerheid over de ontwikkeling van de Covid-19-pandemie en de bijbehorende zorgen omtrent de veiligheid van personeel, klanten en bezoekers.

Twijfels over bezoekersaantallen

Canon Europe laat daarbij doorschemeren ook twijfels te hebben of drupa inderdaad wel serieuze aantallen bezoekers zal trekken. Canon Europe director of graphics and communications Mark Lawn: ‘Na zorgvuldige afweging, als gevolg van de voortdurende onzekerheid veroorzaakt door Covid en de begrijpelijke zorgen die mensen hebben over reizen, hebben we besloten dat we niet fysiek zullen deelnemen aan drupa 2021.’
Over wat de printerbouwer dan wel gaat doen om zijn aanbod onder de aandacht te brengen, is Lawn nogal vaag. Hij zegt dat deze stap geen gat zal slaan in Canons verbinding met de markt en ‘uitkijkt naar drupa’s voorstel voor zijn virtuele evenement’.

Henkaku Live

Ricoh is wat dat betreft een stuk duidelijker: die gaat zijn serie Henkaku Live virtuele evenementen uitbreiden. Die voorziet bezoekers van ‘inzichten in de nieuwste ontwikkelingen in grafische printproductietechnologieën die evolutie en groei stuwen.’ Zo werd in de eerste sessie bijvoorbeeld de nieuwe Ricoh Pro C3500 kleuren vellenpers gepresenteerd.