Abonneren  Inloggen

Eerste Sign Again R&D event bij Probo: ‘Afval bestaat niet meer’

19 december 2022

Samen ontwikkelen, dat was het doel van het allereerste Sign Again R&D event bij printproductiehuis Probo in Dokkum op vrijdag 16 december. Met ruim 30 printprofessionals werd er gebrainstormd over de gewenste eigenschappen en potentiële toepassingen van het circulaire plaatmateriaal Sign Again. De conclusie na een middag samen sparren? Afval bestaat niet meer.

‘Veel printmaterialen worden na lang of kort gebruik weggedaan. Vrijwel alle materialen die recyclebaar zijn, worden niet daadwerkelijk gerecycled, simpelweg omdat die mogelijkheden niet bestaan. Daar brengt de beweging Sign Again verandering in. Sign Again is het allereerste volledig gerecyclede plaatmateriaal. Zo blijft print betaalbaar en beschikbaar en zijn printprofessionals niet afhankelijk van steeds schaarser wordende grondstoffen’, legt Probo uit.

Intensief R&D traject

De Sign Again machine heeft sinds oktober zijn plek in de productiefaciliteit van Probo en de eerste productierondes zijn inmiddels begonnen. Om een materiaal en product te ontwikkelen dat goed aansluit bij de wensen van de markt, betrekt Probo printprofessionals middels een intensief research & development (R&D) traject. Samen met hen wil het bedrijf de ontwikkeling van de eerste Sign Again producten verder brengen. Het Sign Again R&D Event is onderdeel van het traject.

Hoe wordt zo’n Sign Again plaat gemaakt?

Om te laten zien hoe het plaatmateriaal gemaakt wordt, nam productontwikkelaar Tjalling Werkman de printprofessionals mee naar de productielocatie. Daar demonstreerde hij met de speciale pers hoe het produceren van een Sign Again plaat in zijn werk gaat. Daarbij wordt van fabrieksafval van Probo en gebruikte prints een nieuw te printen plaatmateriaal gemaakt. Werkman begon zo’n drie jaar geleden met de ontwikkeling van het circulaire plaatmateriaal, waarvoor hij inmiddels een octrooi heeft ontvangen.

Samen ontwikkelen

Na deze demonstratie werd er tijdens interactieve sparringsessies gebrainstormd over de ideale eigenschappen van het materiaal, de retourstroom, mogelijke afwerkingen en over producten waarbij Sign Again voordelen kan bieden ten opzichte van andere materialen. Dat leverde een heleboel nieuwe inzichten op voor de volgende stap in ontwikkeling. De komende maanden zullen de R&D partners van Probo het materiaal als eerste gaan testen met hun klanten.

Nieuw in het rijtje van Forex, Dibond en Trespa

Het Sign Again plaatmateriaal is hufterproof en geschikt voor bijvoorbeeld bouw- of verkiezingsborden of reclame langs sportvelden. Het materiaal van 3 tot 5 millimeter dikte is iets buigbaar, maar breekt nagenoeg niet. ‘Sign Again plaatmateriaal wordt gezien als een nieuwe in het rijtje van Forex, Dibond en Trespa’, aldus Probo. Na gebruik zal Probo de Sign Again platen en uiteindelijk ook banners retour halen om deze te kunnen recyclen tot printbare platen, keer op keer. Hun doel? Print niet meer eenmalig in- en verkopen, maar juist in deze loop brengen en houden.

Noodzaak circulaire printproducten

Door nieuwe Europese wetgeving krijgt de print- en signindustrie op korte termijn (2023-2025) te maken met nieuwe regelgeving. Daarin zal worden gesteld dat tenminste 30% van de producten die nu gebruikt worden in deze industrie, moeten bestaan uit gerecycled materiaal. Het zal aan de industrie zelf zijn om aan te tonen dat dit cijfer wordt gehaald. Om dit te bewijzen is het Europees erkende keurmerk ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) ingevoerd.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Sign Again? Kijk dan op de website.

Bron en foto’s: Probo.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters