Abonneren  Inloggen

Jongeren aan de boeken dankzij #booktok

1 maart 2023

TikTok. Voor veel boomers een gruwel, voor Generatie Z zo’n beetje de heilige graal. Jongeren laven zich er niet alleen aan grappige dansvideo’s, challenges en life hacks. Eén van de subcommunity’s is het razend populaire BookTok.

TikTok heeft 4 miljoen gebruikers

Naar schatting heeft TikTok in Nederland meer dan vier miljoen gebruikers. Op 17,4 miljoen inwoners is dat een substantieel aantal. Een verklaring hiervoor is dat TikTok niet alleen meer om korte video’s en sketches van maximaal dertig seconden draait. Tegenwoordig zijn er ook langere video’s te vinden over steeds meer verschillende onderwerpen die een breder publiek aanspreken.

Geen windeieren

Zo ook over boeken. In 2021 postte de Amerikaanse Bianca Lambert een TikTok-video waarin ze acht boeken aanprees die ze in de maand ervoor had gelezen. In de caption schreef ze: ‘my first vid on #booktok :-)’. De hashtag BookTok was geboren. Sindsdien geven miljoenen Tiktok-gebruikers elkaar leestips, waarna menig boek vervolgens viraal gaat. Sinds de komst van BookTok zien uitgevers de vraag naar sommige titels explosief stijgen. Een trend die de boekenverkoop geen windeieren legt, ziet ook Eveline Aendekerk, directeur van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). ‘BookTok is echt een gamechanger. Het boekenvak is al jaren bezig om met allerlei campagnes jongeren weer aan het lezen te krijgen. En nu ontstaat er iets vanuit de community zelf.’

Passie voor lezen

Dankzij BookTok zijn jongeren dus weer massaal aan het lezen. Een onderzoek uit Groot-Brittannië onder meer dan tweeduizend jongeren tussen de 16 en 25 jaar staaft dit met cijfers: meer dan de helft van hen geeft aan dat BookTok (Boekinfluencers, red.) heeft geleid tot een passie voor lezen. Ook zegt meer dan de helft BookTok te gebruiken voor aanbevelingen. Zeven op de tien deelnemers zegt dat BookTok hen heeft geïnspireerd om een boek te lezen dat ze anders nooit zouden hebben overwogen.

Engelstalige boeken populair

Geweldige cijfers, vindt Aendekerk, en een trend die zij ook in Nederland terugziet. ‘Het aantal lezers onder de 25 jaar is met maar liefst zestien procent gestegen. Vooral Engelstalige boeken zijn bij jongeren in trek. Dat zie je terug in de marktcijfers. Waar het afzetaandeel een aantal jaar geleden nog 14% was, is dat nu 20%.’

2 miljoen meer boeken verkocht

‘Vorig jaar zijn er twee miljoen meer boeken verkocht dan het jaar ervoor, nagenoeg allemaal anderstalig. En dat wordt voor een groot deel gedreven door BookTok. Bijna iedere boekhandel heeft tegenwoordig wel een BookTok-tafel of BookTok-kast. Ik was onlangs bij een boekenwinkel die afgelopen zomer een BookTok-Evenement heeft georganiseerd. Dit was in een mum van tijd uitverkocht, terwijl het buiten dertig graden was. Bovendien verliet bijna iedereen het evenement met gekochte boeken met een aanschafwaarde van minstens 45 euro. ’

Abonnement op PRINTmatters

De uitgebreide versie van dit artikel staat in PRINTmatters nummer 1 2023.

Neem nu een abonnement op het blad en voorzie je zelf altijd als eerste van de complete verhalen