Abonneren  Inloggen

Eerste kunstwerk op gerecyclede Formule 1 banner

22 november 2023

Uit restmateriaal van promotionele banners van de Formule 1 in Zandvoort is een baanbrekend kunstwerk ontstaan. Bij de innovatieve start-up Sign Again uit Dokkum worden PVC spandoeken gerecycled tot nieuw plaatmateriaal. Doordat delen van de originele bedrukking zichtbaar blijven is elk stuk uniek. De veelzijdige vormgever Byfrank werd gevraagd om op dit bijzondere materiaal een kunstwerk te creëren.

Uit de uitgebreide collectie streetlife foto’s die Frank van Dijk van Byfrank in verschillende landen heeft gemaakt en bewerkt, is op het plaatmateriaal een kunstdruk gerealiseerd. Hiervoor werd gebruikgemaakt van een geavanceerde Durst-printer.

Een detail van het kunstwerk

De beelden die zijn bewerkt met contourlijnen zijn tastbaar opgedikt, waardoor het werk een tweedimensionale diepte krijgt.

De platen worden met een preegtechniek / embossingstechniek geperst. Tijdens het produceren van de Sign Again platen ontstaat er een tweedimensionale diepte. Daarna wordt de plaat voorzien van de print.

‘Dit project is een schitterend voorbeeld van het verheffen van een afvalproduct tot kunst en het toont de mogelijkheden van creativiteit en milieubewustzijn in perfecte harmonie’, aldus Frank van Dijk. ‘We hopen dat dit kunstwerk niet alleen bewondering zal wekken, maar ook zal inspireren tot meer initiatieven die kunst en duurzaamheid combineren.’

Het werk is te zien tijdens Printing Wonderland, het grootste festival in print, bij Probo in Dokkum op vrijdag 24 november a.s. Online is hier meer te lezen en zijn de kunstwerken te zien.

Foto’s: Byfrank


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters