Abonneren  Inloggen

FESPA Global Print Expo 2024: Aandacht voor persoonlijke prints

21 februari 2024

Van 19 t/m 22 maart keert FESPA Global Print Expo terug naar de Amsterdamse RAI. Op de beursvloer een overzicht van het aanbod aan printers en materialen voor de signmarkt. Er zijn verschillende onderwerpen waar je als bezoeker je voordeel mee kunt doen. We lichten er enkele uit.

Objectprinting

Een segment dat zich de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld is die van het bedrukken van objecten. Je kunt daar in het btb-kanaal relatiegeschenken mee bedrukken, of give aways voor de consumentenmarkt in uiteenlopende oplages. Je kunt ook persoonijke cadeaus maken, met oplage één. Dat laatste is door de coronapandemie in een stroomversnelling gekomen, toen veel web-to-print-bedrijven zich op deze markt hebben gericht.

DTG en DTF

DTG, ofwel direct-to-garment, heeft de afgelopen 3 jaar gezelschap gekregen van een tweede digitale techniek: DTF, ofwel direct-to-film. Met beide technieken kunnen we een bedrukking aanbrengen op reeds geconfectioneerd textiel als t-shirts polo’s, petten, maar ook textieltassen, etc. De methodiek van DTF is niet nieuw en kennen we vanuit de zeefdruk waar het al jaren wordt ingezet. Het zeefdrukaandeel is hier vervangen door inkjet, waardoor nu ook heel kleine oplages of oplage één tot de mogelijkheden behoren.

Personal Experience

Personal Experience is een onderdeel binnen de beurs dat vorig jaar zijn debuut beleefde. Het sluit direct aan op het printen van producten met een persoonlijk karakter. Er is plaats ingeruimd voor demo’s van vooral hard- en softwareleveranciers op dit vlak, waarbij de hele workflow vanaf bestellen tot afleveren voorbij komt. Er is ook een seminar met dit thema.

SportsWearPro 2024

SportsWearPro werd al eerder aangekondigd als nieuw onderdeel op de FESPA Global Print Expo. Zoals de naam al zegt, is SportsWearPro gericht op kennisoverdracht op gebied van ontwerp, productie, marketing en gebruik van sportkleding, waarbij het duurzaamheidsaspect van het bedrukken van die kleding een belangrijke plek inneemt.

Duurzaamheid

Inmiddels een vast onderdeel is de stand waar de duurzaamheidsontwikkelingen in de sector worden uitgelicht: de Sustainability Spotlight, met zowel teksten als video.

Andere vaste onderdelen zijn de European Sign Expo waar vooral halffabricaten, frames, verlichting etcetera worden aangeboden die in de signmarkt worden toegepast. Ten slotte is er de finale van de World Wrap Masters waarbij op de eerste 2 dagen de Europese finale plaatsvindt en op dag 3 en 4 de winnaars uit alle werelddelen tegen elkaar strijden.

Meer informatie is te vinden op www. fespaglobalprintexpo.com.


In het nieuwste PRINTmatters magazine, dat komende week bij abonnees op de mat valt, vind je een uitgebreide vooruitblik op de FESPA Global Print Expo 2024. Wil je het PRINTmatters magazine ook ontvangen? Neem dan een proefabonnement!