Abonneren  Inloggen

Verslag van een rondje FESPA Global Print Expo

21 maart 2024

PRINTmatters bezocht op dag één van de FESPA Global Print Expo een High Light Tour. Ook tijdens de tweede dag namen we een kijkje op ’s werelds grootste beurs over Large Format Printing en Sign. In het PRINTmatters magazine volgen later grotere nabeschouwingen over de complete beurs. Nu alvast een impressie.

Meteen een eye-catcher bij de entree van Hal 2: het FESPA Nederland Plein. Een plein, opgetrokken uit oud-Hollandse huisjes met oranje trapgevels van PET-vilt, een product van Vink Kunststoffen, en een vloer van Sign Again. Dit circulaire plaatmateriaal van Probo wekte overigens de interesse van diverse beursbezoekers, als één van de eerste tastbare voorbeelden van circulair materiaalgebruik in de signsector.

Jolanda de Graaf en Wim Danhof van PRINTmatters op het FESPA Nederland Plein

Met haar pleinopzet verbindt FESPA Nederland partners uit de large format printing en signsector, waaronder DeltaSign, Igepa, Nautasign, Mehler Texnologies, Canon Nederland, SI’BON/VSBN, Zünd Benelux, Four Pees en de eerdergenoemde Vink Kunststoffen en Probo. In deze sfeervolle setting werd de eerste beursdag afgesloten met een drukbezocht optreden van volkszanger Jelmer de Vries. Ook tijdens de borrel op woensdag was de opkomst groot. FESPA Nederland en de Nederlandse signsector bruisen!

Voorbeelden van printen op glas op de stand van swissQprint

Fraaie stalen bij swissQprint

Tijdens de eerste beursdag volgde PRINTmatters een FESPA Highlight Tour onder leiding van Graeme Richardson-Locke, technisch specialist van FESPA. Zo waren bij swissQprint prachtige voorbeelden van printen op glas, en van neon printing met large format printers. In een speciale ‘darkroom’ kon je de platen met fluorescerende kleuren zien oplichten.

Fluorescerende kleuren lichten op in de speciale ‘darkroom’

Roland DG: Objecten tot tien centimeter bedrukken

Een kleine printer voor grote ideeën: onder dat motto van producent Roland DG wierp het publiek een nauwe blik op de nieuwe VersaSTUDIO BD-8 desktop UV vlakbedprinter. Met dit apparaat van bijna 9.000 euro kan iedereen zonder printkennis snel en simpel gedetailleerde afbeeldingen printen op een groot aantal voorwerpen tot zo’n tien centimeter dik. Ook cilindrische objecten kunnen snel worden beprint. De duurzame ECO-UV 5-inkten produceren levendige graphics en unieke effecten en zijn te gebruiken op een breed scala substraten.

De Dimense-machine combineert print met reliëfvormen

Oogverblindende interieurdecoratie door prints met reliëf

Alhoewel niet meer helemaal nieuw in de markt, viel ook de stand van Dimense op. De Dimense-machine combineert in één doorgang het inkjetprinten met het creëren van reliëfvormen tot maximaal 1,5 millimeter. Hij print 20 m2 per uur op een rol van 1,6 meter. De techniek kan worden toegepast op tal van materialen, waaronder sinds kort ook textiel. Kansrijke markten zijn interieurdecoratie en winkelinrichting (Point of Sale).

Heel snel flessen bedrukken

Bij Inkcups was een cilindrische inkjetprinter te bekijken waarin een fles in slechts 38 seconden rondom werd bedrukt (met inktuitharding), zonder zichtbare naad. Met dezelfde snelheid bedrukt deze helixprinter ook twee flessen tegelijk.

China ruim vertegenwoordigd

Wat de eerste twee dagen van FESPA Global Print Expo ook opviel, is de hoeveelheid Chinese standhouders. Het bevestigt de trend van Chinese producenten in de maakindustrie die de Europese markt willen betreden. Een aantal van de standhouders leek wat onverschillig in de interactie met de beursbezoekers. Toch is de opkomst van Chinese producenten een teken aan de wand. Werd in de auto-industrie ook eerder niet gedacht dat het met die concurrentie op de hoogwaardige westerse markt zo’n vaart niet zou lopen? Het is boeiend om deze trend te volgen.

Er zijn veel standhouders en bezoekers uit China aanwezig in Amsterdam

Innovatie is key

Een compliment naar de organisatie, want welke hal je ook inloopt, de FESPA Global Print Expo ziet er superstrak uit. Er hangt een bruisende sfeer, die de beweging in de markt illustreert. Het is duidelijk dat veel gebeurt in de branche, waarbij innovatie key is in het ontwikkelen van nieuwe technieken en het uitbreiden naar nieuwe markten. Voor ondernemers in de signindustrie zijn er talloze mogelijkheden om hun markt te vergroten. Wie daar nog over twijfelt, kan vandaag en morgen nog terecht in de RAI in Amsterdam.

De FESPA Global Print Expo is nog t/m 22 maart te bezoeken.

Tekst: Wim Danhof / Foto’s: Ruud Voest


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief